Abraham Syum er
raskeste løper i Mandal

ingrid_u.jpg

Ingrid Ukkelberg har bestetid blant marnardalsdamene

Mer enn 2000 løpere er registrert i statistikken som er ajourført av Kristen Bue

Arvid Josdal fra Tonstad topper poengstatistikken i Mandalsmaraton

Oppdatert desember 2018

Stadig flere løper maraton i Mandal.

 

165  Mandalsløpere har løpt 1417 maratonløp de siste 39år.

 

Mandalsløperne har i 39år løpt maraton. Etter årets sesong er antallet løpere fra Mandal som har løpt under 4 timer,steget til 143, 125 menn og 18 damer. Maratonlista for damer teller nå 40 . I år har 15 løpere satt personlig rekord  6 damer og 9 menn. Fem  er debutanter. Tone Kvinen Lindland løp i Oslo sammen med Helene Grimestad Hageland og Espen Walter. Trygve Sirnes løp i Skagen og Ruth Hovd Olaisen i Berlin. På 50 km debuterte Knut Erik Johannesen.

Øvrige personlige rekorder ble satt av Robert Bue i Berlin  med 2.53.14. Han satte også pers. på 50km i Oslo på 3.47.18. Endre Walwick løp på 2.54.38 i Amsterdam, mens fire perset i Berlin, Sivert Oftedal,3.12.26, Jan Øyvind Åvik, 3.12.47, Yngve Finne, 3.15.56 og Knut Erik Johannesen, 3.27.47.I Rio de Janeiro løp Jan Arild Fredriksen inn til 3.40.02.

 Inger Saanum står med 35 av de 177 maratonløpene som er løpt av damer i Mandal.  Hun løp i år inn til en fantastisk pers. i Hamburg på 2.54.39. Det er den raskeste tid noen norsk dame har hatt i denne årsklassen..I år har løpebølgen fortsatt hos damene. Randi Dyrkolbotn satte pers i Berlin med 3.06.03,, mens Anne Lill Larsen løp 3.47.57 i Oslo..

Mandalsløperne har   maratonstarter nasjonalt og internasjonalt inneværende sesong.   

Det  var Mandalsløpere som vanlig i Hamburg og Berlin, henholdsvis for 33. og 35.gang.I Hamburg løp 18500, over 43000  fra 102 land var på startstreken i Berlin. I tillegg har mandalsløpere startet i  New York, Frankfurt, Rio de Janeiro, Tokyo, Wien,København, Amsterdam,Skagen, Budapest, Frankrike ,Tromsø,Stavanger, Holmestrand, Fredrikstad,Nordmarka, Oslo og på hjemmebane i Suleskar,Farsund,Kristiansand,Grimstad,Steinsland  og Mandalsmaraton..

 Rune Akselsen er fortsatt Mandals beste ultraløper. Men i år overtok Robert Bue førsteplassen på 50km.

 

Totalt har disse 165 løperne løpt 1417 maratonløp på disse 39 årene. Totalt er dette 59797 kilometer, eller 1533 kilometer pr.år. Bak disse løpsmilene ligger det flere tusen treningsmil. Langdistansemiljøet i Mandal er unikt med faste treningstider 7 dager i uka. ”You never run alone.” Spesielt for Mandal er at  det er maratonløpere i alle aldere av begge kjønn. Mandal må være en av  byene i landet som har flest maratonløpere sett ut fra folketallet.Mange møter på fellestreninger som er åpne for alle i MHI-friidrett.

Maratonmiljøet i Mandal en en stor løpegjeng der de fleste kjenner hverandre. Det er derfor hyggelig at det hvert år kommer nye inn som styrker og bidrar i miljøet. Det er lettere å trene det som trengs i maratonsammenheng når man trener sammen.

Tendensen i Europa er at flere løper maraton, og de løper seinere. Maksimaltida i Hamburg,Barcelona og Berlin er   seks timer. I New York har de ingen grense.  ”You made it” er kommentaren der, uten spørsmål om tid. Denne tendensen er  i ferd med  å vise seg i Norge.

 Det vil gjøre at flere vil våge seg ut på distansen, som ikke endte heldig for den som innførte maratonløpet, Feidippides i år 490 før Kristus.

Kristen Bue har  ajourført statistikken ut fra tilgjengelige resultater. Han er den fra distriktet som har flest maratonløp,116. For de som ikke lenger klarer å forbedre tida si, er det et godt alternativ at konkurransen gjelder antall!  Her leder  Kalle Glomsaker med 90, foran Erik Jørgensen  med 85 og Karl Thomas Klev med 63.Skulle det være mangler og resultater som ikke er registrert, vennligst kontakt statistikkføreren. krbue@hotmail.no .

Lista inneholder som vanlig både bestenotering og antall løp.

Kristen Bue har også laget statistikk for Marnardal. Der har 33 menn og 8 damer løpt  307 maratonløp gjennom tidene. I år  debuterte Ingrid Ukkelberg i Hamburg med sterke 3.05.36 og topper damelista.Gunnar Haraldstad løp også inn til pers  i Hamburg med 3.20.23.

Etter 2020 må vi ha en felles liste over hele  den nye kommunen. Til da må vi få oversikten over Lindesnes kommune for å bli à jour.Vi trenger en lokal løper med lokalkunnskap til dette.

 

Etter 39år er 165 navn kommet på lista for Mandal ,i tillegg 35 navn til fra Marnardal.

Vi har passert 200 maratonløpere!